een domme telefoon

Geschreven door Geert Gordijn Geschreven op 2 mei 2016 door

9-1-5: Een domme telefoon voor een rustige dag

Terwijl ik dit tik, staat mijn smartphone uit. Nou ja uit, ik kan nog wel gebeld worden en sms ontvangen. Maar mijn iPhone is nu eigenlijk hetzelfde als wat mijn Nokia 15 jaar geleden was: een mobiele telefoon, niet meer dan dat. Even geen smartphone dus, ik heb hem bewust dom gemaakt.

Op vrije dagen probeer ik steeds vaker het 9-1-5-principe te hanteren. Ik heb dat zelf bedacht en het zorgt ervoor dat ik meer rust vind.

9-1-5 houdt in dat ik mijn telefoon alleen verbind met wifi of mobiel internet om 9 uur ‘s ochtends, om één uur ‘s middags en weer vanaf vijf uur ‘s middags. Scheelt dat zoveel? Ja, voor mij wel.

Het probleem van mijn smartphone is namelijk dat hij steeds aandacht opslorpt. Doordat hij geluid maakt bij binnenkomende berichten. En doordat ik me niet kan inhouden om zelf op zoek te gaan naar nieuwtjes op sociale media.

Laat ik die twee manieren van aandacht trekken even bekijken:

Om te beginnen dus Whatsapp en andere berichtendiensten.
Gratis zoveel berichtjes sturen en ontvangen als je wilt. Fantastische uitvinding, maar ondertussen is mijn telefoon eigenlijk nooit lang stil. Een luxeprobleem: Kennelijk zijn er zoveel mensen geïnteresseerd dat er altijd wel iemand is die iets te melden heeft. Maar wel elke keer afleiding.

Dan dat lonken.
Als mijn iPhone binnen handbereik ligt, en hij is aangesloten op internet, gaat mijn hand er onbewust om de paar minuten naar toe. Dan weet mijn vinger de icoontjes van Facebook en Instagram blindelings te vinden. Ben ik bang om iets te missen, verslaafd aan sociale media? Eigenlijk niet, en dat is het gekke: ik laat het vooral gebeuren omdat het zo makkelijk is.

Door mijn telefoon op vrije dagen dom te maken, neem ik het gemak weg. Het gemak waarmee mijn telefoon de rust verstoort, maar ook het gemak waarmee ik zelf de afleiding opzoek. Een simpele handeling zorgt er zo voor dat ik meer écht de rust kan voelen. Een boek kan lezen. Muziek kan luisteren. Kan koken. Kan schoonmaken, afwassen. Wat dan ook, maar: zonder afleiding, in het nu. En als mensen me echt nodig hebben dan kunnen ze me natuurlijk gewoon ouderwets bellen.

Mijn tip: probeer eens een dagje om, behalve om 9, 1 en 5, je smartphone dom te houden.

Geert Gordijn is journalist, maar ook een enorme levensgenieter.
Met een passie voor pure ontspanning en de overtuiging dat niets doen soms het beste is dat je kunt doen.
Geert deelt elke maand zijn kijk op “slow living”: onthaasten niet als uitzondering, maar als dagelijkse bezigheid.

blog-geert

Over Gastblogger

Af en toe deelt een gastblogger met je wat hij/zij mee maakt op het pad van bewustwording. Laten we elkaar inspireren. Gewoon omdat het kan:)

Meer van Gastblogger

30 jan Boos
9 jan Clean in 2017
12 dec Iets voor jezelf beginnen
5 dec Kracht van stilte

Bekijk alles van

Online Cursussen

Kadootjes

Gratis inspiratie

Coaching

Voor zelfliefde & innerlijke vrijheid

Massagetherapie

Van denken naar voelen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.