Iets voor Jezelf Beginnen

Geschreven door Thomas van Driel Geschreven op 12 december 2016 door

Gisteren had ik een gesprek met Marc. De afgelopen zes weken van zijn leven waren minstens zo veel waard als de twintig jaren ervoor.

Marc was namelijk gestopt met werken, en ‘zijn eigen ding’ begonnen.

Marc had een goede baan. Een goed, góed salaris, benadrukte hij. Een auto met dubbele uitlaat en vier ringetjes in het logo.
Maar dat deed hem niets.
Hij werd er eerder ongelukkig van.

Maar in deze laatste zes weken, leerde, groeide, bloeide en leefde hij als nooit tevoren.

Wow.

Hij zei ‘wist ik dit maar toen ik een twintiger was’. Wat niet helemaal waar is. Genoeg mensen zijn er op hun 80e nog niet achter, dus dat hij op de helft van zijn leven deze stap zet, is al heel wat.

Het laatste jaar van mijn eigen ‘werknemersbestaan’, zag ik ook tekenen van aftakeling. Als ik nu naar foto’s van toen kijk, ben ik inmiddels een stuk jonger geworden. Langdurig iets doen waar je niet gelukkig van wordt, is gewoon écht slecht voor je.
Lichamelijk en geestelijk.

Gelukkig stopte ook ik met werken, en begon ‘iets voor mezelf’.

Ik had mijzelf nooit gezien als ‘ondernemer’. Bij dat woord dacht ik aan iemand met een hippe blazer en een strak sjaaltje om z’n nek geknoopt, die over mensen praat als consumers en zijn jaarlijks doelen omschrijft in financiële targets. Blegh.

Zo wou ik helemaal niet denken. Ik wou gewoon mooie dingen doen met mooie mensen. Is dat nou zo veel gevraagd?

Eerst wel.
Er kwamen wat ‘harde leermomenten’ op mijn pad.
Maar zelfs in die donkere situatie, bleek ik gelukkig.
Terwijl de hoogtepunten tijdens mijn baan mij vaak niets deden. Succes daar stond niet in verband met succes in mijn leven. Ik werd er niet beter van, ook al had ik – zeg maar – statistisch gezien alle reden om het wel te zijn.
Op die manier: de dieptepunten tijdens het bewandelen van mijn eigen weg, konden mij ook niet ongelukkig maken.

De les die Marc en ik hadden geleerd: Als je ergens ongelukkig van wordt, moet je er mee stoppen.

En dat klinkt logischer dan het is. Want zeg nou eerlijk, wanneer kap je daadwerkelijk ergens mee? Je vindt altijd wel een reden om door te kabbelen: verantwoordelijkheden, geld, iets met geen oude schoenen weggooien.

Wat knaagt aan jou de laatste tijd? Ik ben geen expert op het gebied, maar Marc en ik kwamen deze dingen tegen. Achteraf gezien tekenen dat het tijd was voor een nieuw begin. Misschien herken je dit ook?

  1. Je hebt een mooie auto. Een écht mooie auto. Of andere dure troep. Maar het maakt je niet gelukkig.
  2. Je gezicht laat tekenen van vermoeidheid en negativiteit zijn.
  3. Je voelt je moe, slecht, duf, ongeïnspireerd of gewoon slecht.
  4. Je haat maandagen. Terwijl het net zulke mooie dagen zijn als die andere zes.
  5. Alles in je, zegt dat je moet vluchten uit je huidige situatie.

Er wordt vaak gedaan alsof de bovenstaande vijf punten gewoon bij het leven horen. Dat je het moet slikken, door de zure appel heen moet blijven en moet wennen aan je situatie.
Maar dat is onzin.
Je moet gewoon kappen met doen waar je ongelukkig van wordt.

En dan hoef je niet eens een bedrijfje te starten en eigen baas te worden.

Gelukkig zijn zit in vele dingen. Je kan ook op reis, verhuizen of emigreren. Dat is in feite ook een onderneming, iets voor jezelf beginnen. Een nieuw deel van het leven.

Je kunt relaties met negatieve mensen verbreken. Spullen weggooien waar je aan vasthoudt.

Iets voor jezelf beginnen, betekent eigenlijk gewoon een stap in een nieuwe richting zetten.
En het moeilijkste van iedere reis is de eerste stap.
Maar als je hem eenmaal gezet hebt…

Thomas van Driel: Sinds ik op mijn 24e gestopt ben met werken, leef ik volgens mijn eigen regels. En dat pakt heel goed uit. Mijn belangrijkste ervaringen over leven, in alle vormen van rijkdom en overvloed, deel ik hier.

Thomas-klein

Over Gastblogger

Af en toe deelt een gastblogger met je wat hij/zij mee maakt op het pad van bewustwording. Laten we elkaar inspireren. Gewoon omdat het kan:)

Meer van Gastblogger

30 jan Boos
9 jan Clean in 2017
12 dec Iets voor jezelf beginnen
5 dec Kracht van stilte

Bekijk alles van

Online Cursussen

Kadootjes

Gratis inspiratie

Coaching

Voor zelfliefde & innerlijke vrijheid

Massagetherapie

Van denken naar voelen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.