de Kracht van Stilte

Geschreven door Geert Gordijn Geschreven op 5 december 2016 door

Stilte is niet zomaar de afwezigheid van geluid, stilte heeft zijn eigen kracht. Daar geloof ik in. Stilte heeft de kracht om te helen, om ruimte te bieden aan groei, om de openheid te bieden voor helderheid. Stilte kan iets creëren, maar je weet nooit van tevoren wat.

Hoe vaak beleef ik stilte eigenlijk?

Een paar jaar terug mediteerde ik bijna dagelijks. De stilte die ik toen ervoer was geweldig. Meditatieve stilte betekent: veel minder rond stuiterende gedachten in je hoofd. Als ik heel eerlijk ben: ik mediteer niet meer zo vaak en eigenlijk is dat zonde. Honderden gedachten krijgen zo weer dagelijks de overhand in mijn hoofd, en die maken het leven er niet makkelijker op.

Toch merk ik nu dat ik stilte ook op een andere manier kan ervaren. Het klinkt te simpel voor woorden, maar die stilte komt voort uit de volgende handeling: even niets zeggen.

Je kunt het vergelijken met het ouderwetse tot tien tellen waar je ouders je mee om de oren sloegen als je boos was op je broer of zus. Alleen is dit breder: ik gebruik het wanneer ik in conflict ben met anderen, maar ook met mezelf. Ik zoek op zo’n moment bewust niet naar een oplossing, maar laat de stilte het werk doen.

Om die vorm van stilte toe te laten is best een uitdaging voor mij. Journalisten onderscheiden zich met wat ze zeggen, niet met hoe ze hun mond houden! Maar ik heb inmiddels ontdekt: soms is niet zoeken naar een oplossing de enige oplossing.

En dus doe ik het steeds vaker: even mijn mond houden. In ruzies, maar ook bijvoorbeeld bij het schrijven van dit blog. Wanneer de inspiratie stopt en er geen zinnig woord uit komt. Overal waar ik vastloop, laat ik de stilte zijn werk doen. En de stilte stelt me zelden teleur.

Ik kan het dus iedereen aanraden! Hoe vaak laat jij de kracht van stilte aan het werk in je leven?

Een kleine waarschuwing is trouwens op zijn plaats: Je moet de stilte wel echt vrij laten in zijn werk. Gewoon je mond houden terwijl je jouw “oplossing” stiekem al hebt bedacht, en die er een dag later doorheen proberen te drukken, werkt niet. De stilte waar ik het over heb, is een stilte van loslaten. Van vertrouwen: ik zoek niet naar een oplossing, maar ik geef de stilte de ruimte om die te vinden.

Geert.

PS. Ben jij benieuwd wat stilte voor jou kan doen? Ga mee op Bloem stilte retreat

Geert Gordijn is journalist, maar ook een enorme levensgenieter.
Met een passie voor pure ontspanning en de overtuiging dat niets doen soms het beste is dat je kunt doen.
Geert deelt elke maand zijn kijk op “slow living”: onthaasten niet als uitzondering, maar als dagelijkse bezigheid.

blog-geert

Over Gastblogger

Af en toe deelt een gastblogger met je wat hij/zij mee maakt op het pad van bewustwording. Laten we elkaar inspireren. Gewoon omdat het kan:)

Meer van Gastblogger

30 jan Boos
9 jan Clean in 2017
12 dec Iets voor jezelf beginnen
5 dec Kracht van stilte

Bekijk alles van

Online Cursussen

Kadootjes

Gratis inspiratie

Coaching

Voor zelfliefde & innerlijke vrijheid

Massagetherapie

Van denken naar voelen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.