Moestuintje als Goeroe

Geschreven door Geert Gordijn Geschreven op 1 april 2016 door

Het is weer lente, seizoen van de moestuintjes.
De blauwe supermarkt biedt ze aan, net als vorig jaar. Maar dat is niet de enige plek: andere winkels surfen mee op het succes en komen met hun eigen zaadjes en potjes. Honderdduizenden huiskamers en keukens vol opgroeiende plantjes. Kennelijk worden veel mensen er blij van.

De natuur in huis, leuk voor de kinderen, verse groenten en kruiden eten.
Allemaal goede redenen, maar persoonlijk gebruik ik mijn kleine ontkiemende plantjes toch vooral als goeroe.

Ja, dat lees je goed. Mijn moestuintje is, zonder dat hij het zelf door heeft, een wijze raadgever die me dagelijks inspireert. En dat terwijl ik elke dag dezelfde boodschap doorkrijg van mijn pasgeboren lavendel, basilicum en tuinkers. Die boodschap is: alles gebeurt wanneer het moet gebeuren, niet eerder.

Het schitterende van de natuur is dat die zich niet laat haasten. Een inzicht dat op het eerste gezicht niet zo bijzonder lijkt. Dit wisten we toch al lang? Maar weten en ervaren zijn verschillende dingen en juist die dagelijkse herhaling maakt dat de boodschap binnenkomt.

Er zijn namelijk veel dingen in ons leven die we wél kunnen beïnvloeden om ze sneller te laten gaan, en dat kan ellende veroorzaken. Kinderen kun je aanmoedigen hun bord leeg te eten, collega’s kun je dringend verzoeken die mail nu toch echt te beantwoorden, jezelf kun je de hele dag door dwingen om nóg meer te doen.

Nu zul je vragen: mag ik dan niet proberen om alles uit elke dag te halen? Natuurlijk wel!
Alleen om me heen zie ik veel mensen die van zichzelf telkens net iets meer uit de dag moeten halen dan erin zit. En die hebben geen rust. Stress zit hem volgens mij niet in heel veel tegelijk doen. Het zit hem in meer willen doen dan je kunt.

Hoe mooi is het dan om iets in huis te hebben dat leeft, maar dat zich niet onze wil laat opleggen? Levende organismes die, net als wij, willen groeien. Maar die er geen seconde mee bezig zijn of dat wel snel genoeg gaat. Omdat ze alleen doen wat ze kunnen. Omdat “moeten” voor hen niet bestaat.

Mijn tip: sta eens stil bij het voorbeeld van je moestuintje. Of als je die niet hebt, gewoon buiten bij de bomen, de planten, de bloemen, het gras. Gebruik ze als een spiegel, en vraag je dan even af: wat is eigenlijk mijn natuurlijke tempo?

Geert Gordijn is journalist, maar ook een enorme levensgenieter.
Met een passie voor pure ontspanning en de overtuiging dat niets doen soms het beste is dat je kunt doen.
Geert deelt elke maand zijn kijk op “slow living”: onthaasten niet als uitzondering, maar als dagelijkse bezigheid.

blog-geert

Over Gastblogger

Af en toe deelt een gastblogger met je wat hij/zij mee maakt op het pad van bewustwording. Laten we elkaar inspireren. Gewoon omdat het kan:)

Meer van Gastblogger

30 jan Boos
9 jan Clean in 2017
12 dec Iets voor jezelf beginnen
5 dec Kracht van stilte

Bekijk alles van

Online Cursussen

Kadootjes

Gratis inspiratie

Coaching

Voor zelfliefde & innerlijke vrijheid

Massagetherapie

Van denken naar voelen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.