Nutteloze dingen

Geschreven door Geert Gordijn Geschreven op 24 mei 2016 door

Doe nutteloze dingen, elke dag

Ik heb een platenspeler. Niet omdat ik het verschil kan horen tussen vinyl en Spotify. Ik heb een citruspers. Niet omdat ik geen vers geperst sap van de supermarkt kan betalen. Daarover gesproken: ik ga graag naar de supermarkt. Terwijl ik makkelijk mijn boodschappen online kan bestellen.

Het klinkt vast idioot, maar ik doe graag nutteloze dingen. Natuurlijk is het plezier van een lp dat hij in een prachtige hoes zit die je bij Spotify niet krijgt. En het is ook mooi dat zo’n plaat steeds een beetje meer gaat kraken. Maar het grootste plezier zit er voor mij in dat ik elke keer moet opstaan om de plaat om te draaien. Juist die nutteloze handeling maakt het zo leuk.

In de tijd waarin we leven, kan zo’n beetje alles geautomatiseerd worden.
Brieven zijn niet meer nodig, want we hebben mail en apps. En dus loopt bijna niemand meer naar de brievenbus met een handgeschreven brief. Naar de brievenbus lopen is dus nutteloos geworden, maar is dat niet zonde?

Vooruitgang is goed. Ik hoef ook niet terug naar de tijd dat je kleding met de hand moest wassen met water dat je haalde bij de pomp. Maar er komt een punt waarop ieder voor zich moet bepalen of het niet een keer genoeg is. Als je door fantaseert over de toekomst, kun je voorspellen dat op een dag werken ook niet meer nodig is. Robots kunnen dan alles, maar willen we dat?

Wat hou je over als je alle dagelijkse handelingen nutteloos maakt? En die nutteloze handelingen vervolgens schrapt? Verrekte weinig. Daarom ben ik er gek op: die kleine handelingen die eigenlijk overbodig zijn.

Overigens ook omdat ze me met mezelf confronteren, die nutteloze handelingen. Sta ik op een halve sinaasappel te schelden omdat hij zich niet sneller laat uitknijpen. En kort daarna lach ik mezelf uit: ben ik er toch weer ingetrapt, in de illusie dat haasten niet nutteloos is.

Welke nutteloze handelingen doe jij graag?

Geert Gordijn is journalist, maar ook een enorme levensgenieter.
Met een passie voor pure ontspanning en de overtuiging dat niets doen soms het beste is dat je kunt doen.
Geert deelt elke maand zijn kijk op “slow living”: onthaasten niet als uitzondering, maar als dagelijkse bezigheid.

blog-geert

Over Gastblogger

Af en toe deelt een gastblogger met je wat hij/zij mee maakt op het pad van bewustwording. Laten we elkaar inspireren. Gewoon omdat het kan:)

Meer van Gastblogger

30 jan Boos
9 jan Clean in 2017
12 dec Iets voor jezelf beginnen
5 dec Kracht van stilte

Bekijk alles van

Online Cursussen

Kadootjes

Gratis inspiratie

Coaching

Voor zelfliefde & innerlijke vrijheid

Massagetherapie

Van denken naar voelen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.