Spiritueel Ego

Geschreven op 23 mei 2016 door

Een aantal jaar geleden was ik lid van een Boeddhistische sangha.
Een sangha is een gemeenschap die wordt geleid door een wijze lama uit het oosten.

Er deden wilde verhalen de ronde over deze lama. Hij zou vrouwen seksueel hebben misbruikt. Iets wat (helaas) vaker voorkomt op plekken waar sprake is van ongelijkwaardigheid. Zoals bijvoorbeeld leraar / leerling. Werkgever / werknemer. Toch lijkt er meer van schande te worden gesproken als dit soort dingen zich afspelen binnen spirituele context. Want als dit ergens niet thuis hoort, dan is het in het hogere bewustzijn.

Van mensen die spiritueel ontwaakt zijn, wordt een hoop verwacht. Alsof ze door het ontwaken vanuit de hemel op aarde zijn neergestreken en per definitie niets dan zuivere liefde zijn.

♡ Hoe kan het dat mensen die zo spiritueel ontwaakt zijn, toch gebreken kunnen hebben?

♡ En waarom kan een spiritueel ego zo in de weg zitten?

♡ En nog belangrijker: hoe kun jij jezelf hiervoor behoeden?

Iedereen maakt groei door en ontwikkelt zich op een unieke manier. Er zijn verschillende lagen van bewustzijn waarin we ons ontwikkelen, die we aan de hand van de chakra’s inzichtelijk kunnen maken.

Hieronder eerst even een leuk filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het ook alweer zit met die chakra’s.

Ieder mens is uitgerust met deze 7 chakra’s. Deze chakra’s kunnen verschillend ontwikkeld zijn.

Stel dat er steeds maar 1 chakra geactiveerd is (in het echt werken de 7 chakra’s in meer of mindere mate), dan zou die persoon de volgende kenmerken bezitten:
(Deze voorbeelden komen uit het boek “Het Magdalena Manuscript”<—aanrader!)

1. De eerste chakra
Deze persoon zal vooral bezig zijn met zekerheid en overleven. Stel het is een mooie dag. Deze persoon zal bang zijn. Al die rondwandelende mensen vormen mogelijk een bedreiging, en deze persoon zal zeer op zijn hoede zijn in de buurt van vreemden.

2. De tweede chakra
Deze persoon is voortdurend op zoek naar nieuwe seksuele ervaringen. Als hij/zij niet actief bezig is met het zoeken naar iemand om seks mee te hebben, zal die voortdurend belegerd worden door seksuele fantasieën.

3. Derde chakra
Het enige wat deze persoon interesseert is status en macht. Als deze persoon met iemand in gesprek gaat, doet hij/zij dat alleen maar voor wat die ander te bieden heeft.

4. De vierde chakra
Voor dit individu zal de wereld vol liefde zijn. Dit is geen romantische liefde, maar heeft veel weg van wat de ouden Grieken agape noemden, of goddelijke liefde. Deze liefde kan variëren van een zacht gevoel van onderlinge verbondenheid tot een intense ervaring van universele liefde.

5. De vijfde chakra
Deze persoon zal heel creatief zijn en afhankelijk van de kracht van zijn/haar wil, kunnen zijn creaties heel snel realiteit worden.

6. De zesde chakra
Deze persoon is paranormaal begaafd, en bezit de gaven van de innerlijke zintuigen als gevolg van het feit dat zijn derde oog is geopend. Hij/zij kan gemakkelijk de energievelden of de aura’s van de mensen om hem heen zien. Ook is het mogelijk dat hij/zij gevoelens en gedachten van anderen kan waarnemen.

7. Zevende chakra
Deze persoon ziet de wereld als een illusie. Hoewel hij in de wereld staat, is hij er tevens los van. Het bewustzijn is van zichzelf bewust geworden.

Het komt niet vaak voor dat alle chakra’s uitgebalanceerd zijn.
Daarom kan het zijn dat iemand zijn/haar hogere chakra’s heeft geactiveerd, terwijl hij/zij op de lagere chakra’s achterblijft. Dit kan een verklaring zijn hoe het bijvoorbeeld kan dat zo’n lama veel wijsheid bezit, maar zich toch verliest in de wereld van seks en macht.

Als je je hogere chakra’s uitbalanceert, is het dus super belangrijk dat je ook goed zorgt voor lagere chakra’s. Ze zijn zeker niet lager in orde van belangrijkheid. Doe je dit niet, dan kan spiritualiteit een vlucht worden. Een vlucht waar ook het ego enorm van kan genieten. Je kunt je dan stiekem een beetje verheven gaan voelen. En dat is dan weer niet zo wijs.

Dus… met je voeten stevig op de grond en je hoofd in de wolkjes zeg maar☺ Daar vind je de echte wijsheid.

♡ Hoe uitgebalanceerd ben jij?
♡ Aan welke chakra’s zou jij meer aandacht willen geven?

Liefs,

Over Yvonne

Sinds 2010 coach ik mensen om meer innerlijke rust te ervaren. In mijn blogs deel ik mijn persoonlijke bewustwordingsproces met je.

Meer van Yvonne

19 okt Wat na #metoo?
2 okt Fysiek helen
27 jul Marsja het vonkje
10 jul Rose garden

Bekijk alles van

Online Cursussen

Kadootjes

Gratis inspiratie

Coaching

Voor zelfliefde & innerlijke vrijheid

Massagetherapie

Van denken naar voelen

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.