Dag 4

Praktisch Verlicht

Praktisch verlicht Dag 4

"The mind is everything. What you think, you become" - Buddha

Bewustzijnslagen

Dr David Hawkins is een psychiater, onderzoeker en spiritueel leraar. Hij maakt gebruik van deze bewustzijnsschaal om stadia van bewustzijnslagen in kaart te brengen.
Je bevindt je waarschijnlijk niet permanent in 1 staat van bewustzijn, maar gaat van de een naar de ander en weer terug. Er is wel een staat waar je de meeste tijd in doorbrengt. Dit wordt je “normale staat” genoemd.
Met meditatie en door meer inzicht te krijgen in je emoties en deze te transformeren, kun je in een hogere bewustzijnslaag komen.

de Bewustzijnslagen - Dr David Hawkins

Schaamte
Haat tegen jezelf gericht.

Schuld
Je ziet jezelf als zondaar. Je bent niet in staat jezelf te vergeven voor vroegere misstappen.

Apathie
Je voelt je letterlijk hopeloos, een slachtoffer of verslagen.

Verdriet
Een staat van permanente droefheid en een gevoel van verlies. Toch nog hoger in bewustzijn dan apathie, omdat je begint te ontsnappen aan de vrijwel emotieloze staat daarvan.

Angst
Je ziet de wereld als een gevaarlijke en niet veilige plek.

Begeerte
Verwar begeerte niet met het uitzetten van doelen en willen bereiken hiervan. Dit is het niveau van verslaving, hunkering en lust. Voor geld, goedkeuring, macht, etc. Het willen hebben, bezitten van dingen en mensen.

Woede
Frustratie, vaak veroorzaakt door het niet ingevuld krijgen van de hunkeringen. Woede en angst zijn vaak aan elkaar gekoppeld.

Trots
Dit is het eerste niveau waarop je je goed begint te voelen, maar het is een illusie. Het is afhankelijk van externe factoren (zoals geld of status), dus is het kwetsbaar.

Moed
Het eerste niveau van ware kracht. Dit is het punt waarop je het leven gaat zien als een uitdaging. Je vindt het leven opwindend in plaats van dat het je overweldigt. Je begint voorzichtig belangstelling te tonen in persoonlijke groei. Je begint je toekomst te zien als een verbetering ten opzichte van je verleden, in plaats van een voortzetting van hetzelfde.

Neutraliteit
Dit niveau wordt gekenmerkt door de uitdrukking “leven en laten leven”. Het is flexibel en niet gehecht. Wat er ook gebeurt, je beweegt mee. Je hoeft niets te bewijzen. Je voelt je veilig en kunt goed opschieten met andere mensen. Je zorgt voor je behoeften, maar je legt jezelf niet teveel druk op.

Bereidheid
Nu je je eenmaal veilig en comfortabel voelt, begin je je energie meer effectief te gebruiken. Het alleen maar door hobbelen is niet goed genoeg meer. Je wilt dingen graag goed doen. Je hebt wilskracht en zelfdiscipline.

Acceptatie
Acceptatie betekent hier het accepteren van je rol in de wereld. Je gaat het grotere plaatje van je leven steeds helderder zien. Als er iets niet klopt in hoe je je leven leidt, ga je dat veranderen.

Rede en ratio
Op dit niveau ben je de emotionele aspecten van de lagere niveaus ontstegen en je begint helder en rationeel te denken. Dit is het gebied van onder andere de medische wereld en wetenschap. Je weet welke talenten je hebt en je benut ze.

Liefde
Onvoorwaardelijke liefde. Je beseft dat je in verbinding staat met alles. Je hoofd en je talenten plaats je in dienst van je hart. Je beseft dat er een groter doel is: het dienen van de wereld. Je laat je leiden door een kracht die groter is dan jezelf en vertrouwt hierbij op je intuïtie.

Vreugde
De staat van een alles doordringend geluksgevoel. Op dit niveau word je geleid door synchroniciteit en intuïtie.

Vrede
Een alles overstijgend besef dat alles perfect is zoals het is.

Verlichting
De hoogste staat van menselijk bewustzijn. Van goddelijkheid. De ervaring dat alles IS.

Ego Alert!!

Note to self
We spreken van bewustzijnslagen, maar er bestaat eigenlijk niet zoiets als verlichting bereiken. Je bent al verlicht.

De bewustzijnslagen zou je kunnen zien als verschillende lagen van een ui. De binnenste laag is verlichting. Die is er dus altijd al, maar om de verlichting meer te kunnen laten shinen en het in elke vezel te kunnen voelen, moet je de lagen daar omheen kunnen doorzien. Door het eerst te erkennen en te zien waarom je die schil om je heen hebt gebouwd, kun je de illusie van de functie gaan zien en van je af laten glijden.

Veel mensen zijn bang dat als ze de lagen van het ego los laten, er niet veel van ze over blijft. Alsof ze dan kleiner worden. Niets is minder waar. Door het loslaten van deze lagen, kan je kern, je verlichting sterker gaan schijnen. Je wordt dan juist groter, door het licht en helderheid die van je af straalt.

Ego alert!!

Opdrachten Dag 4

SCHRIJFOPDRACHT

♡ Welke negatieve emoties ervaar jij?
Voorbeelden van negatieve emoties zijn: schaamte, schuld, verslagenheid, verdriet, angst, begeerte, woede, trots.

♡ Wat is/zijn de situaties waarin je deze emoties ervaart?

♡ Wat is jouw strategie om van deze emoties af te komen?
1. De emotie of jezelf voor het hebben van de emotie afkeuren
2. De emotie negeren of onderdrukken, door moeten gaan van jezelf
3. Helemaal samenvallen met de emotie en erdoor overspoeld worden.

♡ Kun je zien wat er toe heeft bijgedragen dat je dit doet?

♡ Als je door deze oefening teveel overmand wordt door een emotie, kijk dan wat je NU kunt doen om je NU beter te voelen. Misschien wil je de meditatie oefening doen? Of is er iets anders dat je voor jezelf kunt doen om tot rust te komen?

MEDITATIE OPDRACHT (3 keer per dag)

♡ Ga op een rustig plekje zitten waar je niet gestoord wordt.

♡ Zet een timer op 3 minuten.

♡ Breng je aandacht naar je buikademhaling. Adem in door je neus, adem uit door je mond.

♡ Merk je dat je gedachten af dwalen? Geen probleem. Benoem voor jezelf dat je afgedwaald bent, en ga met je aandacht terug naar je ademhaling.

♡ Noteer na de 3 minuten hoe je dit hebt ervaren.

Bloem Blogs

Drops of Heaven

Whoepsie. De afgelopen maanden heb ik 0 …

door Yvonne op 18 september 2018

Wat na #metoo?

Begin dit jaar werd ik benaderd door …

door Yvonne op 19 oktober 2017

Fysiek helen

Ken je dat? Van die terugblik momenten …

door Yvonne op 2 oktober 2017

Marsja het vonkje

Er was eens een vonkje.
Zoals vele …

door Yvonne op 27 juli 2017
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.